Приходи в размер на 47,6 млрд. лв. и разходи в размер

...
Приходи в размер на 47,6 млрд. лв. и разходи в размер
Коментари Харесай

Бюджет 2021 окончателно приет

Приходи в размер на 47,6 милиарда лева и разходи в размер на 52,5 милиарда лева - това е написано в дефинитивно утвърдената рамка на бюджета за идната година, който дефинитивно бе признат от Народното събрание през днешния ден след тридневни диспути. С признатите на второ четене разпореждания се прави и актуализация на държавния бюджет за 2020 година

Заложеният растеж на Брутният вътрешен продукт за следващата година е в размер на 2,5 %. За първи път от години е очакван и недостиг от над 5 милиарда лева Включен е и буфер от 600 млн. лева, ако обстановката с пандемията COVID-19 се утежни и докара до нужда от изключително обезпечаване на запаси.

Едно от новите пера, гласувани през днешния ден е отпущането на еднократна помощ за родителите на всички възпитаници, записани в първи и осми клас, без значение от прихода на фамилията.

Регламентирано е още, че данъчното облекчение за деца по Закона за налозите върху приходите на физическите лица ще бъде приспадане от годишните данъчни основи на родителите на 4 500 лева при едно ненавършило пълноправие дете, 9 000 лева при две ненавършили пълноправие деца и 13 500 лева при три и повече ненавършили пълноправие деца. При прилагане на данъчното облекчение за деца с увреждания сумата, с която се понижават годишните данъчни основи, ще бъде в размер на 9 000 лева

В края на дебатите бяха анулирани и противоречивите проби за бързите заеми, които се оскъпяват двойно при просрочие. Тъй като през вчерашния ден президентът Румен Радев наложи несъгласие, правният безпорядък с тази корекция стана още по-голям, съобщи Крум Зарков от Левицата.

Бюджет 2021 не обслужва партийни ползи, а е напълно ориентиран към националния интерес - да се подкрепят уязвимите групи, да се запази бизнеса и да се подсигурява финансовата сигурност на обществените системи и работата на обществените институции. Това съобщи министърът на финансите Кирил Ананиев в заключителната си реч по план-сметката в Народното събрание след приемането на Закона за държавния бюджет на второ четене. Той благодари на депутатите за градивния спор в пленарна зала, за поддръжката и за рецензиите. 

" Бюджетът е формиран в небивали досега условия и битка за ограничение господството на COVID-19 върху здравето на хората, обществения и икономическия им живот. Правителството е наясно с терзанията на хората и бизнеса. Бюджет 2021 е нашият съответен и стопански отговор, с който да осигурим непоклатимост и сигурност в изискванията на COVID-19 и да продължим по пътя на промените, стартирани още в първите дни на този управнически мандат ", означи министърът.  

По думите му, Бюджет 2021 дава явен небосвод за осъществяване на политики и ограничения, в него са планувани задоволително буфери и идващото държавно управление ще може да го извърши без значение в каква политическа настройка бъде формирано.

" През 2021 реализираме обещаното удвояване на междинната учителска заплата от 2017 година, както и увеличение на възнагражденията в системата на висшето обучение. Продължава да се усилват парите за бранш обучение - поддръжка както за педагогическия и непедагогическия личен състав, по този начин и за повишение достъпа и качеството на образованието. Спазваме обещаното нарастване на минималната работната залата, приходите на заетите в бюджетната сфера също нарастват за трета поредна година, а не предизборно. Ресурсът за обществените системи за 2021 година е на невиждано високо равнище. Осигурява се финансирането на мярката 60/40, парите за хората с увреждания, месечните помощи за развъждане на деца, поддръжка за родители посредством данъчни облекчения, нарастването на минималната пенсия от 250 на 300 лева, нарастването на оптималния размер на пенсията от 1200 на 1440 лева, осъвременяване на пенсията от 1 юли с 5 % и погашение на добавка от 50 лева за всеки пенсионер до март 2021 г. Средствата за опазване на здравето за идната година също са рекордно високи. Тук са парите за медиците на първа линия, за медицинските действия, за имунизацията за COVID-19, за създаване на здравната осведомителна система и на националната педиатрична болница ", добави той. 

Ананиев уточни още, че държавното управление работи върху националния проект за възобновяване и резистентност, който залага намеса в няколко области на политиката - зелената стопанска система с фокус към енергийната успеваемост, нововъведенията, дигитализацията, възстановяване на свързаността на районите в страната и др. 

" Чуха се рецензии за размера на недостига и спекулативни изказвания за дълга. Със сигурност, в случай че нямаше пандемия и всички негативи от нея, фискалната позиция щеше да бъде доста на по-ниско равнище. В същото време дефицитът и дългът на страната не престават да са измежду най-ниските в Европейски Съюз. И по двата индикатора продължаваме да сме сред първите в Европейски Съюз, като след отминаването на пандемията предвиждаме страната ни да тръгне по пътя на икономическо възобновяване и напредък, които да обезпечат опция за стъпки към последователно стесняване на бюджетния недостиг ", сподели Ананиев. 

Основните параметри на план-сметката за идната година, показани в резюме
В Бюджет 2021 са заложени 47,6 милиарда лева доходи и 52,5 милиарда лева разходи; Заложен е растеж на Брутният вътрешен продукт от 2,5% и недостиг от над 5 милиарда лева.; Предвиден е буфер от 600 млн. лева, ако обстановката с пандемията COVID-19 се утежни и докара до нужда от изключително обезпечаване на ресурси; Таванът на държавния дълг ще бъде 4,5 милиарда лева.;Минималната работна заплата се повишава от 610 на 650 лева.;60 дни неплатен отпуск ще се признават за трудов и застрахователен стаж - мярка, обвързвана с пандемията от Covid-19; Увеличение на учителските заплати със 17 на 100, а за работещите на първа линия в битката против COVID-19 - с 30%, за държавните чиновници нарастването ще бъде с 10 на 100, а за служителите на реда - с 15%; Запазва се подоходния аршин за приемане на детски надбавки в размер на 410 лева за един член на фамилията пред предходните 12 месеца. В бюджета е планувана месечна помощ в размер на 40 лева за едно дете, за две деца – 90 лева, за три деца – 135 лева. Семействата, чиито приход доближава до 510 лева, също ще получават помощи, само че в размер на 80% ;Запазва се и еднократната помощ при раждане на дете 250 лева за първо, 600 лева - за второ и 300 лева - за трето; Данъчно облекчение от 450 лв. ще могат да употребяват фамилиите с едно дете следващата година. За две деца в фамилния бюджет могат да останат 900 лв., а за три - 1350 лв., които още веднъж са 10% от приспадната данъчна основа; увеличение на размера на минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст от 250 лева на 300 лева, считано от 1 януари 2021 г.;През 2021 година партиите ще продължат да получават държавно финансиране в размер на 8 лева на получен автентичен глас.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР